Selofan

Kâğıt ve karton ambalaj sektöründe estetik, dayanıklılık ve bariyer özellikleri neredeyse bir gereklilik hâline dönüştüğü için baskılı ambalajlar genellikle koruma amaçlı kaplanır hâle gelmiştir. Değişen pazar koşulları, ambalaj tasarımcılarını ve matbaacıları farklı arayışlara yönlendirmiştir. Ürünün satış grafiğinde estetiksel görünümün önem kazanması kaplamanın önemini arttırmıştır.

Selofan ambalaj yapımında, kitap kapaklarında vb. kullanılan, selülozdan yapılmış sağlam, ince ve saydam tabakadır. Baskı malzemesini bazı etkenlere karşı korumak zorunda kalırsınız ve bu aşamada selofan devreye girer. Genelde mat ve parlak olan çeşitleri kullanılır. Selofan bir çeşit kaplama olduğundan, koruyucu özellik taşır. Çok ince kağıtlara (135 gr/m2’nin altına) yapılması tavsiye edilmez.

Selofan ile kağıt arasına yapıştırıcı sıvı malzeme kullanıldığından, baskı rengini bir miktar değiştirebilir. Baskılı tarafa selofan uygulamak malzemenizi ışık ve sürtünmelere karşı koruyacak ve malzemeniz daha uzun ömürlü olacaktır. Baskılı malzemenin baskısız kısmına selofan uygulamak malzeme içine konacak tatlı ve benzeri gıda ürünlerini ve ambalaj malzemesini sıvı etkisine ve bozulmalara karşı koruyacaktır.

Mat ve Parlak dışında, metalize (Metalik, örtücü ve renkli), ve sedef (Beyaz) uygulamaları yapılmaktadır. Bu çeşitleri genellikle pasta ve baklava kutularının iç yüzeylerinde kullanılır.

Selofan Kaplamanın Sağladığı Avantajlar

  • Basılı malzemelere parlak selofan uygulama ile parlaklık ve canlılık verir.
  • Parlak baskılı malzemelere mat uygulama ile mat bir görüntü sağlar.
  • Nem ve ısıya karşı baskılı-baskısız malzemeyi sağladığı bariyer ile korur.
  • Gıda maddelerinin daha sağlıklı koşullarda taşınmasını ve saklanmasını sağlar.
  • Kaplandığı malzemelerin ömrünü uzatır.
  • Kitap ve dergilerde kapak takma ve ciltleme işlemleri sırasında kıvırma ve katlamada malzeme (karton) kırılmalarını ortadan kaldırır.

Selofan dışında birde vernik adı verilen sıvı bir malzeme ile kaplama işlemi yapılmaktadır. Zeminli işlerde, işin kurumasını çabuklaştırmak ve çizilmesini önlemek için baskı yapar gibi uygulanan bir işlemdir. Vernik çeşitleri ofset baskılı kâğıt ve kartonların üzerine uygulanan ve baskıya parlak veya mat etki veren aynı zamanda kayganlık, parlaklık, koruyuculuk, bariyer ve yapışma özelliği sağlamak için kullanılan malzemedir.